Poniedziałek (01.09.2025 r.)
Wtorek (02.09.2025 r .)
Środa (03.09.2025 r.)
Czwartek (4.09.2025 r.)
Zupa jarzynowa
Gulasz wieprzowy, ziemniaki, buraczki z cebulką
Kompot wieloowocowy, owoc
(alergeny: 1,5,7)
Piątek (5.09.2025 r.)
Zupa pomidorowa z makaronem
Polędwiczki z dorsza, ziemniaki, sałata lodowa z sosem czosnkowym
Kompot wieloowocowy
(alergeny: 1, 3, 4, 5, 7)
PODSTAWOWE ALERGENY
Regulamin stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej nr 15 z Oddziałami Sportowymi w Żorach
Podstawa prawna:
- 106 ustawy z 14 grudnia 2016r. – Prawo Oświatowe ( Dz.U. z 2025 r., poz.1043 )
- 62 Statutu szkoły.
Postanowienia ogólne
1
- W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła prowadzi stołówkę szkolną.
- Regulamin korzystania ze stołówki określa zasady odpłatności oraz warunki korzystania przez uczniów i pracowników szkoły z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej.
- Stołówka funkcjonuje w dni nauki szkolnej.
- Stołówka nie funkcjonuje w czasie ustawowych dni wolnych od pracy, świąt i przerw w zajęciach szkolnych, oraz w dni wolne od zajęć dydaktycznych.
- Aktualny jadłospis udostępniany jest na tablicy ogłoszeń i na stronie internetowej szkoły.
Uprawnienia do korzystania ze stołówki
2
Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie szkoły wnoszący opłaty pełnopłatne i po podpisaniu umowy przez rodziców lub opiekunów,
- uczniowie szkoły, których obiady są finansowane na podstawie decyzji wydanej przez MOPS,
- pracownicy szkoły wnoszący opłaty indywidualne po podpisaniu umowy.
Opłata za posiłki
3
- Wysokość opłaty za jeden posiłek w stołówce szkolnej ustalany jest w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę i wprowadzone Zarządzeniem Dyrektora.
- W sytuacji wzrostu kosztu produktów dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.
- Ustalone wysokości opłat za posiłki w stołówce szkolnej:
a/ opłata za jeden posiłek dla ucznia
b/ opłata za jeden posiłek dla pracownika szkoły
- Opłaty za korzystanie przez uczniów z posiłków w stołówce szkolnej ustalone są w wysokości kosztów produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku.
- Pracownicy szkoły korzystający z posiłków w stołówce szkolnej ponoszą koszty uwzględniające koszty wykorzystania produktów oraz koszty utrzymania stołówki (gaz, prąd woda itp.).
Zasady korzystania ze stołówki
4
- Warunkiem spożywania posiłków w stołówce jest zawarcie umowy o korzystanie z posiłków (umowa żywieniowa) oraz terminowe dokonywanie opłat.
- Po zawarciu umowy uczniowie oraz pracownicy otrzymują karty obiadowe w postaci dyskietek.
- Obiady wydawane są po okazaniu karty obiadowej z zarejestrowaną wpłatą za dany miesiąc na rachunek bankowy wskazany w umowie żywieniowej.
- Zasady odpłatności za posiłki i sposób ich uiszczania określa umowa żywieniowa.
- Posiłki wydawane są w dniach od poniedziałku do piątku w godzinach od 10.25 do 13.30 w dni nauki szkolnej zgodnie z harmonogramem.
- Odpis zgłoszony w danym dniu do godziny 8:30 przez aplikację mobilną mMieszkaniec, telefonicznie lub osobiście u intendentki powoduje odliczenie kosztów obiadu.
- Brak zgłoszenia odpisu mimo nieobecności ucznia bądź pracownika będzie skutkowało naliczeniem opłaty za obiad.
- W przypadku nieuiszczania należności na rachunek bankowy szkoły w terminie będą naliczane odsetki podatkowe za każdy dzień opóźnienia.
- W przypadku nieuiszczenia należności objętej umową w terminie karta zostanie zablokowana w trzecim dniu po upływie terminu płatności do momentu wpływu należności na konto bankowe. W czasie blokady karty uczeń/pracownik nie będzie mógł korzystać z obiadów.
- Umowa może być rozwiązana przez każdą ze stron z jednotygodniowym okresem wypowiedzenia. Placówka może rozwiązać umowę bez wypowiedzenia w przypadku zwłoki w zapłacie należności przez okres 30 dni.
Zasady zachowania na stołówce
5
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych przez pracowników kuchni dla uczniów i pracowników szkoły.
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego i higienicznego zachowania się oraz przestrzegania zasad Głównego Inspektora Sanitarnego.
- Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek. Nadzór nad uczniami sprawują nauczyciele dyżurujący.
- Zabrania się wnoszenia do stołówki wszelkich naczyń i sztućców obcego pochodzenia.
- Zabrania się wynoszenia naczyń poza teren stołówki.
- Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu na stołówce osobom trzecim w tym również rodzicom uczniów.
- Za szkody spowodowane w stołówce szkolnej odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzic lub opiekun.
- Uczeń, który łamie zasady kulturalnego zachowania się, w trakcie posiłku na stołówce szkolnej, zostanie wyproszony ze stołówki.
- Uczniowi łamiącemu notorycznie zasady kulturalnego zachowania się w czasie posiłku można udzielić upomnienia i zgłosić ten fakt wychowawcy w celu wpisania negatywnej uwagi lub obniżenia oceny zachowania.
- Za rażące naruszanie regulaminu stołówki szkolnej rozwiązuje się umowę na świadczenie usług żywieniowych.
- W stołówce obowiązuje obuwie zmienne.
Postanowienia końcowe
6
- O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki szkolnej decyduje Dyrektor szkoły.
- Wszelkich zmian w niniejszym regulaminie dokonuje Dyrektor szkoły w postaci pisemnego aneksu, który udostępniony jest do wiadomości publicznej.
- Regulamin wchodzi w życie z dniem 01 września 2025r.