SP 15

Jadłospis

Jadłospis

Obiady wydawane są od poniedziałku do piątku od 10.30 do 13.30

Uwaga! Stołówka szkolna zastrzega sobie, z przyczyn niezależnych, zmiany w jadłospisie.

Poniedziałek (01.09.2025 r.)

Wtorek (02.09.2025 r .)

Środa (03.09.2025 r.)

Czwartek (4.09.2025 r.)

Zupa jarzynowa
Gulasz wieprzowy, ziemniaki, buraczki z cebulką
Kompot wieloowocowy, owoc

(alergeny: 1,5,7)

Piątek (5.09.2025 r.)

Zupa pomidorowa z makaronem
Polędwiczki z dorsza, ziemniaki, sałata lodowa z sosem czosnkowym
Kompot wieloowocowy

(alergeny: 1, 3, 4, 5, 7)

 

 

PODSTAWOWE ALERGENY

 

 

Regulamin stołówki szkolnej w Szkole Podstawowej nr 15 z Oddziałami Sportowymi w Żorach

 

Podstawa prawna:

  • 106 ustawy z 14 grudnia 2016r. – Prawo Oświatowe ( Dz.U. z 2025 r., poz.1043 )
  • 62 Statutu szkoły.

 

                                                                       Postanowienia ogólne

1

  1. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, w szczególności wspierania prawidłowego rozwoju uczniów, szkoła prowadzi stołówkę szkolną.
  2. Regulamin korzystania ze stołówki określa zasady odpłatności oraz warunki korzystania przez uczniów i pracowników szkoły z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej.
  3. Stołówka funkcjonuje w dni nauki szkolnej.
  4. Stołówka nie funkcjonuje w czasie ustawowych dni wolnych od pracy, świąt i przerw w zajęciach szkolnych, oraz w dni wolne od zajęć dydaktycznych.
  5. Aktualny jadłospis udostępniany jest na tablicy ogłoszeń i na stronie internetowej szkoły.

 

                                                       Uprawnienia do korzystania ze stołówki

2

Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:

  • uczniowie szkoły wnoszący opłaty pełnopłatne i po podpisaniu umowy przez rodziców lub opiekunów,
  • uczniowie szkoły, których obiady są finansowane na podstawie decyzji wydanej przez MOPS,
  • pracownicy szkoły wnoszący opłaty indywidualne po podpisaniu umowy.

 

Opłata za posiłki

3

  1. Wysokość opłaty za jeden posiłek w stołówce szkolnej ustalany jest w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę i wprowadzone Zarządzeniem Dyrektora.
  2. W sytuacji wzrostu kosztu produktów dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.
  3. Ustalone wysokości opłat za posiłki w stołówce szkolnej:

a/ opłata za jeden posiłek dla ucznia

b/ opłata za jeden posiłek dla pracownika szkoły

  1. Opłaty za korzystanie przez uczniów z posiłków w stołówce szkolnej ustalone są w wysokości kosztów produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku.
  2. Pracownicy szkoły korzystający z posiłków w stołówce szkolnej ponoszą koszty uwzględniające koszty wykorzystania produktów oraz koszty utrzymania stołówki (gaz, prąd woda itp.).

Zasady korzystania ze stołówki

4

  1. Warunkiem spożywania posiłków w stołówce jest zawarcie umowy o korzystanie z posiłków (umowa żywieniowa) oraz terminowe dokonywanie opłat.
  2. Po zawarciu umowy uczniowie oraz pracownicy otrzymują karty obiadowe w postaci dyskietek.
  3. Obiady wydawane są po okazaniu karty obiadowej z zarejestrowaną wpłatą za dany miesiąc na rachunek bankowy wskazany w umowie żywieniowej.
  4. Zasady odpłatności za posiłki i sposób ich uiszczania określa umowa żywieniowa.
  5. Posiłki wydawane są w dniach od poniedziałku do piątku w godzinach od 10.25 do 13.30 w dni nauki szkolnej zgodnie z harmonogramem.
  6. Odpis zgłoszony w danym dniu do godziny 8:30 przez aplikację mobilną mMieszkaniec, telefonicznie lub osobiście u intendentki powoduje odliczenie kosztów obiadu.
  7. Brak zgłoszenia odpisu mimo nieobecności ucznia bądź pracownika będzie skutkowało naliczeniem opłaty za obiad.
  8. W przypadku nieuiszczania należności na rachunek bankowy szkoły w terminie będą naliczane odsetki podatkowe za każdy dzień opóźnienia.
  9. W przypadku nieuiszczenia należności objętej umową w terminie karta zostanie zablokowana w trzecim dniu po upływie terminu płatności do momentu wpływu należności na konto bankowe. W czasie blokady karty uczeń/pracownik nie będzie mógł korzystać z obiadów.
  10. Umowa może być rozwiązana przez każdą ze stron z jednotygodniowym okresem wypowiedzenia. Placówka może rozwiązać umowę bez wypowiedzenia w przypadku zwłoki w zapłacie należności przez okres 30 dni.

                                                   

Zasady zachowania na stołówce

5

  1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych przez pracowników kuchni dla uczniów i pracowników szkoły.
  2. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego i higienicznego zachowania się oraz przestrzegania zasad Głównego Inspektora Sanitarnego.
  3. Uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej powinni dbać o ład i porządek. Nadzór nad uczniami sprawują nauczyciele dyżurujący.
  4. Zabrania się wnoszenia do stołówki wszelkich naczyń i sztućców obcego pochodzenia.
  5. Zabrania się wynoszenia naczyń poza teren stołówki.
  6. Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu na stołówce osobom trzecim w tym również rodzicom uczniów.
  7. Za szkody spowodowane w stołówce szkolnej odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzic lub opiekun.
  8. Uczeń, który łamie zasady kulturalnego zachowania się, w trakcie posiłku na stołówce szkolnej, zostanie wyproszony ze stołówki.
  9. Uczniowi łamiącemu notorycznie zasady kulturalnego zachowania się w czasie posiłku można udzielić upomnienia i zgłosić ten fakt wychowawcy w celu wpisania negatywnej uwagi lub obniżenia oceny zachowania.
  10. Za rażące naruszanie regulaminu stołówki szkolnej rozwiązuje się umowę na świadczenie usług żywieniowych.
  11. W stołówce obowiązuje obuwie zmienne.

                                                                           

Postanowienia końcowe

6

  1. O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki szkolnej decyduje Dyrektor szkoły.
  2. Wszelkich zmian w niniejszym regulaminie dokonuje Dyrektor szkoły w postaci pisemnego aneksu, który udostępniony jest do wiadomości publicznej.
  3. Regulamin wchodzi w życie z dniem 01 września 2025r.

 

 

Skip to content