8 października 2018 roku klasa 3a i 3b odwiedziła Chlebową Chatę w Górkach Małych. Najpierw uczniowie zapoznali się z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem. Poznali maszyny dawniej wykorzystywane przy uprawie i obróbce ziarna. Dowiedzieli się o procesie powstawania masła i twarogu oraz o sposobach pozyskiwania miodu. Mieli okazję spróbować młócenia cepami i mielenia zboża na żarnach. Wielką radość sprawiło dzieciom własnoręczne formowanie i wypiek podpłomyków, a także zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach. Atrakcją wycieczki była degustacja podpłomyków i żytniego chleba z dodatkami własnej produkcji w postaci masła, smalcu z ziołami czy miodu oraz kawy zbożowej z mlekiem. Dopełnieniem wycieczki było ognisko pod zadaszoną wiatą, podczas którego dzieci zjadły pyszną swojską kiełbaskę.
Wycieczka była bardzo udana i wszystkim zostanie na długo w pamięci.
Opiekunowie wycieczki: p. Blandyna Wróbel, p. Mariola Jarczyk – Biernacka, p. Jolanta Ryba