20 czerwca w upalny poranek uczniowie z klas 2S, 3A oraz 3C wyruszyli do Górek Małych. W tej malowniczej miejscowości mieści się Chlebowa Chata. Jest to miejsce niezwykłe. Tutaj dzieci miały okazję zobaczyć jak dawniej wyglądało życie. Oglądały niezbędne umeblowanie starego domostwa, przypomniały sobie podstawowe zboża i ich zastosowanie. W starej stodole zaś widziały dawne maszyny rolnicze wykorzystywane przy obróbce ziarna. Poznały drogę „od ziarenka do bochenka”. Każdy z uczestników miał okazję „popracować” cepem, zemleć żarnami ziarno na mąkę, a nawet zasiąść w bryczce czy na traktorze. Dzieci zapoznały się także się z procesem powstawania masła i twarogu. Dowiedziały się jak pozyskuje się miód, oglądały sprzęt pasieczny. Najbardziej wyczekiwanym przez dzieciaki punktem wycieczki była degustacja własnoręcznie uformowanych i upieczonych podpłomyków. Można było do woli kosztować tych specjałów z masłem, miodem lub ze smalcem z ziołami delektując się przy tym pachnącą kawą zbożową. TO BYŁO PYSZNE! Ale na tym nie kończyły się atrakcje. Było jeszcze ognisko i pieczenie kiełbasek, a potem krótki odpoczynek nad Wisłą. Opiekę nad dzieciakami sprawowały panie: Bogusława Duda, Justyna Gawlik, Marzena Kowalczyk – Raczek oraz Jolanta Ryba. Słowem był to cudowny odpoczynek.
Archiwum
Wpisy 2013-2014
Wpisy 2014-2015
Wpisy 2015-2016
Wpisy 2016-2017
Wpisy 2017-2018
Wpisy 2018-2019
Wpisy 2019-2020
Wpisy 2020-2021
Wpisy 2021-2022
Galeria 2013-2014
Galeria 2014-2015
UNICEF 2008-2015
UNICEF 2015-2016
UNICEF 2016-2017
UNICEF 2017-2018
UNICEF 2018-2019
Doradca metodyczny 2013-2014
Doradca metodyczny 2014-2016
