W dniu 18 października br. klasa 2d wraz z opiekunami P. Magdaleną Gawron i P. Bożeną Ogińską, wybrała się na wycieczkę do Chlebowej Chaty w Górkach Małych. Kiedy dotarliśmy na miejsce, w chacie przywitał nas zapach chleba i ciepło z palącego się pieca, które otulało całe to miejsce. Podczas zajęć mieliśmy okazję dowiedzieć się wielu fascynujących informacji o tym, jak długą drogę musi przemierzyć ziarenko, aby z niego powstał chleb i jak ważny w każdym domu był piec. Dowiedzieliśmy się także, że powiedzenie Ignacego Łukasiewicza „Kurna chata” oznacza nic innego jak chatę bez komina. Poznaliśmy również proces powstania białego sera, jak również to, że płyn z masła to maślanka, a z sera to serwatka. Podczas zajęć słuchaliśmy również jak powstaje prawdziwe wiejskie masło, które zresztą mieliśmy okazję skosztować. W części praktycznej mogliśmy samodzielnie uformować placek, w skład którego wchodzi mąka żytnia i z pomocą pani gospodyni mogliśmy wsunąć nasz podpłomyk do pieca, aby potem móc go ze smakiem zjeść okraszając go smalcem, masełkiem czy przepysznym miodem z pobliskiej pasieki, popijajć pyszną gorącą kawą zbożową. Podczas tej wizyty mieliśmy również okazję wysłuchać interesujących opowieści o pszczołach i po raz kolejny uświadomić sobie jaką ważną rolę pełnią te maleńkie owady dla nas – ludzi. W imieniu całej klasy 2d, chcemy serdecznie podziękować mamie Szymona Pani Monice Motyce za pomoc w opiece, a także nieocenionej Pani Bożenie Ogińskiej.
Opracowanie i zdjęcia: Magdalena Gawron