14 maja 2019 r. w świetlicy szkolnej odbyły się dwie debaty na temat zdrowego odżywiania się. Tematem pierwszej były zasady zdrowego żywienia. Drugi temat dotyczył zdrowia na talerzu. Wszelkie materiały zostały zaczerpnięte z publikacji opracowanych podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego, jaki odbył się w 2019 r. Tam przedstawiono aktualną Piramidę Zdrowego Żywienia i Stylu Życia dla dzieci i młodzieży opracowaną przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia pod kierownictwem prof. Mirosława Jarosza. W debatach uczestniczyło 50 uczniów. 15 maja 2019 r. grupa 12 uczniów wykonała aktualną piramidę żywieniową. Następnie odbyły się kolejne dwie debaty na temat odżywiania. Tematem pierwszej było wspólne omówienie poszczególnych pięter piramidy. Uczestniczyło w niej 27 uczniów. Tematem drugiej było przedstawienie wybranych czynników związanych ze stylem życia, które mają wpływ na profilaktykę zdrowotną. W debacie uczestniczyło 31 uczniów. 16 maja 2019 r. odbyła się kolejna debata na temat zdrowego odżywiania. Tematem debaty było omówienie działań za i przeciw, mających na celu promowanie lub negowanie zdrowego stylu życia. W debacie wzięło udział 27 uczniów. Druga debata odbyła się z udziałem higienistki szkolnej. Tematem debaty były makro i mikroelementy niezbędne w prawidłowym żywieniu. W debacie uczestniczyło 20 uczniów. Na zakończenie odbyła się gimnastyka. W gimnastyce wzięło udział 22 uczniów. Uczniowie wykonali również komiksy „Chcesz być zdrowy czy chcesz być chory?”. 21 maja 2019 r. uczniowie w świetlicy szkolnej rozwiązywali testy na temat zdrowego odżywiania i uczestniczyli w warsztatach kulinarnych na temat „Zdrowa przekąska”, podczas których wykonywali łódki z jabłek i żółtego sera, bananowo-pomarańczowe szaszłyki jak kwiatki oraz ogórkowo–rzodkiewkowe lody. Chcemy być zdrowi, dlatego dbamy o to co jemy!