Boże Narodzenie i Nowy Rok są okazją do przygotowania pierników i ciasteczek. W naszej świetlicy odbył się krótki kurs kulinarny, podczas którego uczniowie poznali prosty i szybki sposób przygotowania słodkich herbatników z karmelem i sosem truskawkowym, które ozdabiali kokosem i płatkami migdałowymi. Herbatniki można było „skleić” lub zjadać jako jedną warstwę. Usłyszeli również ciekawe fakty dotyczące historii wypiekania pierników świątecznych i wykonywania z nich domków, gdzie poszczególne warstwy łączone są za pomocą lukru. Poznali zapachy świątecznych przypraw, takich jak: goździki, imbir i cynamon oraz zapach pomarańczy nadziewanej goździkami. Obok pierniczków i ciastek wypiekanych przez babcie i mamy nasze słodkie herbatniki mogą być równie doskonałe do kawy, czy herbaty.
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych
- Uczniowie w świetlicy podczas warsztatów kulinarnych