8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii i tak jak w roku ubiegłym, nasza szkolna społeczność, również wzięła udział w programie „Śniadanie daje moc”!
W tym dniu na naszych szkolnych stolikach śniadaniowych znalazły się kolorowe kanapki, przeróżne sałatki owocowe i wiele gatunków pieczywa. Wszystkie te działania z pewnością przyczyniły się do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych naszych uczniów, ale również wzmocniły integrację szkolnej społeczności. Serdecznie dziękujemy wszystkim dzieciom, rodzicom oraz nauczycielom biorącym udział w programie, ponieważ wszyscy razem przyczyniliśmy się do otrzymania Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowe Odżywianie.
Magdalena Gawron