opracowała – p. Renata Petrykowska-Cisek
Jak na szkołę promującą zdrowy styl życia przystało, 1 grudnia br., wychowawczynie p. Wiesława Wojciech i p. Renata Petrykowska – Cisek zorganizowały dla uczniów z kl. 4 b i 4 k warsztaty kulinarne, które prowadzili Państwo I. i P. Gowin z „Fabryki Małego Cukiernika”. Celem spotkania było zwrócenie uwagi dzieciom na zdrowe odżywianie się, nauka stosowania „zamienników” dla mniej zdrowych substancji oraz wprowadzanie warzyw i owoców jako bazy do słodkich przekąsek czy deserów.
Uczniowie poznali podstawowe zasady BHP, przygotowywali deser z chia, zdrową nutellę z awokado, piekli muffinki bananowe i marchewkowe. Jednak najbardziej dzieciom smakowały tzw. „Kule mocy” wykonane z orzechów laskowych, nerkowców, migdałów i ziaren słonecznika, górskich płatków owsianych, suszonych daktyli. Smakowite zapachy długo roznosiły się w sali 402, degustacjom i żywym dyskusjom nie było końca… Były to „najsłodsze” lekcje w naszej szkole.