Spotkanie z pielęgniarką szkolną dotyczące zdrowego odżywiania, stało się inspiracją do wykonania zdrowego posiłku. W sobotę 21 X 2017 podczas lekcji uczniowie klasy 2b komponowali kolorowe warzywne surówki lub owocowe sałatki z ulubionych składników.
Każdy przygotowywał potrawę z przyniesionych przez siebie produktów według własnego pomysłu. Niektórzy skorzystali z przepisu zamieszczonego w podręczniku, a inni z przepisów z książki MasterChef Junior.
Różnorodność była ogromna. Oprócz warzyw i owoców dzieci wykorzystały też bakalie, miód, jogurt naturalny, oliwę i przyprawy.
Oceny uczniowskich zmagań kulinarnych dokonała sama ekspertka ds. kuchni, czyli kierowniczka stołówki pani Urszula Sikorska, która była pod wrażeniem wykonanych potraw i nagrodziła wszystkie dzieci pysznymi maślanymi ciasteczkami.
Surówki i sałatki nie tylko cieszyły oko wieloma barwami i kusiły swoim zapachem, ale były też niezwykle smaczne, zdrowe i pełne cennych witamin.
Po zakończeniu pracy wszyscy z ochotą zjedli swoje kulinarne dzieła. To był niezwykły dzień, mający na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych.