„Marchewkę umyj, obierz ze skórki,
zetrzyj na tarce na cienie wiórki.
Rozłup orzechy, wyrzuć łupiny,
a środek pokrusz w małe drobiny…”
To fragment przepisu na surówkę z naszego podręcznika, a uczniowie klasy 2s postanowili wykonać jesienne sałatki i surówki według własnych pomysłów. W czasie gdy za oknem padał deszcz, było zimno, szaro i ponuro my komponowaliśmy kolorowe warzywne surówki i owocowe sałatki. Na naszym stole znalazły się soczyste marchewki, papryki, kalarepa, kalafior, brokuł i rzodkiewka a z owoców jabłka, gruszki, banan, pomarańcze, mandarynki, winogrona, śliwki i cytryny. Nie zabrakło także wartościowych orzechów, migdałów, rodzynek, pestek dyni, słonecznika, lnu i kiełków nasion. Po odpowiednim przygotowaniu pysznych składników mieszaliśmy je ze sobą tworząc barwne kompozycje i doprawialiśmy je solą, pieprzem i oliwą. Teraz nie straszne nam zimno i plucha, gdy witaminki trafiły do brzucha…
tekst i zdjęcia – pani Marzena Kowalczyk-Raczek