3 kwietnia 2017 roku w klasach II e i III b odbył się kolejny etap realizacji programu „Zdrowe nietrudne”. Tym razem uczniowie przygotowywali przekąski, w których głównym składnikiem był ryż lub różnego rodzaju kasze (gryczana, jaglana, kuskus), które dostarczył nam główny organizator akcji, a mianowicie firma „Kupiec”. Jako dodatki wykorzystane zostały owoce, warzywa, migdały, orzechy, rodzynki, jogurt naturalny. Wszystkie potrawy przygotowano bez dodatku cukru, który został zastąpiony miodem i ksylitolem. Wychowawczynie klas zgromadziły przepisy, z których uczniowie mieli korzystać w czasie zajęć. Okazało się, że dzieci miały swoje pomysły na przygotowanie kolorowych, pachnących, a co najważniejsze pysznych i pełnych wartości odżywczych posiłków.
Zachęcamy wszystkich do przygotowania podobnych przekąsek, które mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne śniadaniowe kanapki i zapewnić Wam siłę do nauki i zabawy.
Bogusława Duda i Katarzyna Smoleńska